ارز تحمیلی به مردم در جیب شركت واسطه ویزا
سنج نیوز: VFS یا دفاتر صدور ویزا از دو سال پیش فعالیت خودرا در ایران آغاز نموده اند؛ شركت هایی ایرانی در قبای برندی بین المللی، با حاشیه هایی كه از پاساژی لوكس در شمال تهران شروع شد و به «درگیری های میدان هروی» رسید و حالا نوسانات ارز دامنگیرش شده است.
به گزارش سنج نیوز به نقل از ایسنا، با تشدید نوسانات ارزی، وزارت خارجه از سفارتخانه های كشورهای خارجی مقیم در ایران درخواست نمود خدمات ویزا را در شركت های ایرانی به «ریال» عرضه كنند. با آن كه حدود سه ماه از ابلاغ این دستور گذشته اما هنوز رویه تغییر نكرده و این دفاتر صدور ویزا همچنان خدماتشان را با مشتریان ایرانی «ارزی» حساب می كنند.
از نظر وزارت خارجه تنها هزینه ویزا می تواند به ارز دریافت شود، اما در این شركت ها كه حدود دو سال است واسطه صدور ویزا ـ همچون بررسی و جمع آوری مدارك، نمایش خدمات بیومتریك (ثبت اثر انگشت و تصویر چهره) ـ بین مشتریان ایرانی و سفارتخانه ها شده اند، همه سرویس ها ارزی حساب می شود، حتی گرفتن عكس مورد نیاز ویزا. این در شرایطی است كه حقوق كارمندان این شركت ها ریالی پرداخت میگردد اما درآمدشان ارزی است.
هزینه ویزای كوتاه مدت شینگن كه اجازه تردد به ۲۶ كشور اروپایی را می دهد، ۶۰ یورو است اما با خدماتی كه در این شركت های واسطه داده می شود، این هزینه برای هر متقاضی حدود ۷۵ تا بیشتر از ۹۰ یورو تمام میگردد. اگر عكس درخواست كننده ویزا، استاندارد و قابل پذیرش نباشد باز امكان گرفتن عكس در محل این دفاتر وجود دارد اما هزینه آن باید جداگانه و ارزی پرداخت گردد. اگر كپی مدارك باز ناقص باشد در این دفاتر می توان آنرا تهیه كرد اما به ازای آن هم باید ارز پرداخت كرد. به استناد گزارش های اعتراض آمیز بازگشت كنندگان این دفاتر، VFS به ازای هر خدمت، از مشتریان خود ارز (بیشتر یورو) می گیرد، اگر قرار باشد باقیمانده آن پول بازگردانده شود معمولا به نرخ ارز دولتی محاسبه و به «تومان» پس داده می شود.
مجتبی كریمی ـ رییس اداره گذرنامه و روادید وزارت امور خارجه ـ در توجیه یادداشتی برای اصلاح این رویه كه حدود سه ماه پیش به سفارتخانه های خارجی مقیم ایران فرستاده شده است، به ایسنا اظهار داشت: سفارتخانه های مقیم خدمات ویزا را به شركت های ایرانی برون سپاری كرده اند، مجوز این شركت ها توسط جمهوری اسلامی ایران داده شده است، بدین سبب نباید بابت خدمات جنبی از مردم ارز دریافت نمایند. در این یادداشت از سفارتخانه ها خواسته شد تا با شركت هایی كه خدمات روادید خودرا به آنها برون سپاری كرده اند، صحبت كنند تا مبلغ مربوط به خدمات جانبی ویزا را ریالی دریافت نمایند. از نظر ما تنها هزینه ای كه می تواند به صورت ارزی دریافت شود، وجه روادید است كه نرخ آن از طرف كشور مبدأ تعیین شده است.
وی اظهار داشت: اقدام این شركت ها در حالی است كه برخی سفارتخانه های خارجی هزینه های ویزا را به صورت ریالی محاسبه و دریافت می كنند.
وی در پاسخ به این سوال كه آیا نامه وزارت خارجه به سفارتخانه ها یك دستور قطعی بوده است و در صورت اجرا نكردن برخوردی خواهد شد؟ اظهار داشت: در این نامه درخواست شده شركت هایی كه خدمت ویزا به آنها برون سپاری شده است، با پول رایج كشورمان كار كنند. طبق صحبت ها قرار شد سفارتخانه ها از این شركت ها بخواهند خدمات در رابطه با ویزا را به ریال عرضه كنند. اما سوژه نظارت بر این شركت ها مانند تمامی شركت های دیگر با پلیس و اداره اماكن است، چون این شركت ها ایرانی و تابع قوانین داخلی هستند و مراجع مربوطه باید روی آنها نظارت داشته باشند.
رییس اداره گذرنامه و روادید وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگر ایسنا در خصوص این كه آیا این اقدام شركت ها بعنوان نماینده یك سفارتخانه خارجی، غیرقانونی است؟ بیان كرد: وقتی آن شركت مخارج ارزی ندارد، چرا باید از مردم هزینه ها را به ارز بگیرد. اما در پاسخ به این كه اقدام آنها غیرقانونی می باشد باید گفت خیلی از موارد وجود دارد كه به آنها در قانون صراحتا اشاره نشده است ولی برمبنای عرف واضح و روشن است.
كریمی درباره نحوه برخورد با مشكلاتی كه امكان دارد در این شركت ها بروز كند و نارضایتی مردم را به دنبال داشته باشد باز توضیح داد: مسائل مربوط به این شركت ها برمبنای مقررات كشور به پلیس مربوط میگردد. در عین حال چنانچه شكایتی از طرف مردم از عملكرد این شركتها به وزارت امور خارجه واصل شود، مراتب به سفارتخانه مزبور منعكس میگردد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب