پژوهشگر حوزه آسیای مركزی و قفقاز:

ایران پتانسیل میانجیگری در قره باغ را دارد

ایران پتانسیل میانجیگری در قره باغ را دارد سنج نیوز: یك پژوهشگر حوزه آسیای مركزی و قفقاز با بیان این كه درگیری و مناقشه قره باغ از جنگ فراگیر تبدیل به جنگ های چند روزه شده است، اظهار داشت: ایران تنها همسایه قفقاز است كه ظرفیت هایی برای میانجی گری دارد اما تابحال ارمنستان و آذربایجان حاضر به این مسئله نشده اند.


ولی کوزه گر کالجی در گفتگو با ایسنا، در مورد تحولات اخیر میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان اظهار نمود: درگیری که به تازگی صورت گرفت 300 کیلومتر بالاتر از منطقه قره باغ بود، در واقع در نزدیکی مرز با گرجستان رخ داد، اما پایه و اساس اختلاف آذربایجان و ارمنستان مناقشه قره باغ است.
وی با بیان این که آنچه طی این سال ها در مسئله قره باغ اتفاق افتاده تلفیقی از جنگ و مذاکره بوده است، اظهار داشت: برخلاف چیزی که در دهه 90 صورت گرفت و جنگ طولانی و چند ساله بود، طی این سال ها تبدیل به جنگ های چند روزه شده در واقع منطقه از جنگ فراگیر تبدیل به جنگ هایی شده که مقطعی اتفاق می افتند و زد و خوردهای محدودی هم به وجود می آید، اما این منطقه هنوز به ثبات لازم نرسیده است.
این پژوهشگر حوزه آسیای مرکزی و قفقاز خاطرنشان کرد: در سال 1994 که جنگ قره باغ تمام و آتش بس اعلام شد، پیمان صلحی به امضاء رسید که فرایند از آتش بس به صلح به گروه مینسک(متشکل از آمریکا، روسیه و فرانسه بعنوان نمایندگان اتحادیه اروپا) واگذار شد، اما از آن سال تابحال این صلح به نتیجه نرسیده و همچنان به شکلی در شرایط آتش بس قرار دارد.
کوزه گر کالجی درباره این که آیا ایران بعنوان همسایه آذربایجان و ارمنستان می تواند نقش میانجی را ایفا کند، اظهار نمود: بله این مسئله در صورتی اتفاق می افتد که دو طرف بخواهند، البته در اوایل دهه 90 ایران بعنوان میانجی نقش داشت اما به زور نمی توان از دو کشور درخواست نمود تا با عنایت به همسایگی و دارا بودن اشتراک میانجی گر باشیم. ایران بین سه کشور همسایه قفقاز یعنی ایران، روسیه و ترکیه، هم با جمهوری آذربایجان و هم ارمنستان هم مرز است.
وی تصریح کرد: ایران تنها همسایه قفقاز است که با نخجوان و قره باغ هم مرز بوده و از ظرفیت هایی برخوردار می باشد که می تواند بعنوان میانجی گر کمک نماید اما تابحال دو دولت آذربایجان و ارمنستان حاضر نشده اند که خارج از مذاکرات دوجانبه، سه جانبه با روسیه و یا مینسک میانجیگری ایران را بپذیرند و فعلا ترجیح می دهند خودشان این مسئله را حل کنند.
این پژوهشگر حوزه آسیای مرکزی و قفقاز در ادامه ابراز کرد: آذربایجان از ترکیب گروه مینسک رضایت ندارد چونکه فرانسه، روسیه و آمریکا که نمایندگان این گروه هستند میزبان بزرگترین جامعه دیاسپورا (مهاجرین) ارمنی هستند و فرانسه بعد از روسیه پذیرای بیشترین جمعیت ارامنه با دو میلیون جامعه ارمنی و آمریکا 1.5 میلیون ارمنی را در کشور خود دارند.
کوزه گر کالجی همینطور اظهار نمود: این در شرایطی است که جمهوری آذربایجان خواستار پیوستن ترکیه بوده اما ارمنستان با این مسئله مخالفت داشته و همواره اعلام نموده اگر قرار باشد ترکیه هم وارد این مورد شود، ایران هم باید حضور داشته باشد. به تازگی نخست وزیر ارمنستان اعلام نمود که نمایندگانی از قره باغ هم در مینسک حضور یابند اما جمهوری آذربایجان قبول نکرده است.
او در آخر اظهار داشت: این منطقه پتانسیل درگیری های شدید را دارد گرچه بسیار بعید است مانند سال های قبل درگیری های چندین ساله اتفاق افتد چونکه بحث منافع اقتصادی قفقاز هم مطرح است. کشورهای ارمنستان، گرجستان و آذربایجان هر سه در طرح های توسعه اقتصادی این منطقه قرار گرفتند و آذربایجان و گرجستان مسیر خطوط انتقال انرژی به اروپا هستند ازاین رو تمایلی ندارند درگیری نظامی به وجود آید بنابراین مانع از جنگ فراگیر در قفقاز می شوند. اگر جنگ، فراگیر باشد تمام سرمایه های اقتصادی از قفقاز خارج می شوند.



1399/07/06
19:11:34
5.0 / 5
1379
تگهای خبر: آمریكا , اقتصاد , ایران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴

سنج نیوز
sanjnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سنج نیوز محفوظ است

سنج نیوز

خبرگزاری سنج نیوز