رویای ماشین دار شدن جوانان بر باد رفت

رویای ماشین دار شدن جوانان بر باد رفت سنج نیوز: خودروهایی که تا روز گذشته انتخاب های حداقلی جوانان بودند، در فاصله تیر ۱۴۰۴ تا تیر ۱۴۰۵ چنان جهش قیمتی را تجربه کردند که فاصله خریدشان نه با چند ماه پس انداز، بلکه با چند سال حداقل دستمزد سنجیده می شود.


به گزارش سنج نیوز به نقل از خبر آنلاین، برای بسیاری از جوان ها، خرید خودرو همیشه یک رویای ساده اما دست یافتنی بود؛ چیزی بود که می شد با چند سال کار، پس انداز، حذف خرج های غیرضروری و کمی کمک خانوادگی به آن نزدیک شد. تصور معمول این بود که اگر نرخها بالا برود، در نهایت ۵۰ یا ۱۰۰ میلیون تومان به فاصله اضافه می شود؛ عددی تلخ، اما هنوز قابل جبران.
اقتصادنیوز نوشت: اما بازار خودرو در فاصله تیر ۱۴۰۴ تا تیر ۱۴۰۵، این تصور را به هم زد. حالا حتی خودروهایی که روزی «حداقلی» و اقتصادی حساب می شدند، با جهش های چندصد میلیونی تا بیشتر از یک میلیارد تومانی رو به رو شده اند؛ نه برای ماشین های لوکس، بلکه برای کوییک، دنا، پژو ۲۰۷، پژو ۲۰۶ کارکرده و جک J4.
در تیر ۱۴۰۴، کوییک S حدود ۵۱۵ میلیون تومان بود؛ در تیرماه ۱۴۰۵، قیمت بازار آن به حدود یک میلیارد و ۱۷۸ میلیون تومان رسیده است. دنا پلاس MT6 از حدود یک میلیارد و ۲۵ میلیون تومان به دو میلیارد و ۱۶۰ میلیون تومان رسیده و دنا پلاس اتوماتیک از حدود یک میلیارد و ۲۲۳ میلیون تومان به دو میلیارد و ۶۷۰ میلیون تومان جهش کرده است.
پژو ۲۰۷ دنده ای هیدرولیک هم از ۸۴۷ میلیون تومان به یک میلیارد و ۸۰۱ میلیون تومان رسیده است. قیمت های تیر ۱۴۰۴ برای محصولات سایپا و ایران خودرو در گزارشات بازار خودرو ثبت شده و قیمت های تیر ۱۴۰۵ هم در جدول بروزرسانی روز بازار خودرو آمده است.

رشد نرخها چه می گوید؟

این جدول نشان میدهد که مساله فقط «گرانی خودرو» نیست؛ مساله تغییر ناگهانی فاصله جوانان با نخستین دارایی بزرگ زندگی است. در این مقایسه، هیچ کدام از خودرو ها زیر ۶۶۰ میلیون تومان افزایش قیمت نداشته اند.
مبحث قابل توجه اینجاست که تمام خودرو های بررسی شده، از کوییک و ۲۰۷ تا دنا و جک J4، در فاصله تیر ۱۴۰۴ تا تیر ۱۴۰۵ رشد قیمتی بالای ۱۰۰ درصد را تجربه کرده اند؛ یعنی قیمتشان در کمتر از یک سال بیشتر از دو برابر شده است.
میانگین افزایش قیمت در این چند نمونه، حدود یک میلیارد و ۱۱۳ میلیون تومان است. یعنی جوانی که تیر ۱۴۰۴ فکر می کرد با ۱۰۰ میلیون تومان پس انداز بیشتر می تواند خودش را به بازار برساند، حالا در خوش بینانه ترین حالت چندصد میلیون تومان و در بدبینانه ترین حالت بیشتر از یک میلیارد تومان دیگر عقب افتاده است.
شدیدترین فشار در این لیست روی خودروهایی دیده می شود که قرار نبود نماد تجمل باشند. پژو ۲۰۷ اتوماتیک و دنا پلاس اتوماتیک، هر دو بیشتر از ۱.۴ میلیارد تومان رشد کرده اند. جک J4 هم که در تیر ۱۴۰۴ حدود یک میلیارد و ۴۰ میلیون تومان قیمت داشت، حالا در بازار روز به حدود ۲.۴ میلیارد تومان رسیده است.

حداقل دستمزد چقدر از این عقب ماندگی را جبران می کند؟

در سال ۱۴۰۵، حداقل دستمزد پایه ماهانه حدود ۱۶.۶ میلیون تومان و حداقل دریافتی کارگر مجرد بدون فرزند و بدون سابقه حدود ۲۱.۸ میلیون تومان اعلام شده است. حتی اگر فرض نماییم یک جوان بتواند همه این دریافتی را بدون خرج مسکن، غذا، رفت وآمد، درمان و هزینه های روزمره کنار بگذارد، فقط جبران «عقب ماندگی اضافه بر رشد فرضی ۱۰۰ میلیونی» برای کوییک S حدود ۲۶ ماه زمان می برد. برای پژو ۲۰۷ دنده ای این عدد حدود ۳۹ ماه است؛ برای دنا پلاس MT6 حدود ۴۷ ماه، برای جک J4 حدود ۵۹ ماه و برای دنا پلاس اتوماتیک حدود ۶۲ ماه.
به بیان ساده تر، اگر جوانی در تیر ۱۴۰۴ منتظر بود فقط ۱۰۰ میلیون تومان دیگر جمع کند، امروز برای تعدادی از همین خودرو های معمولی باید معادل دو تا پنج سال حداقل دریافتی کامل را فقط برای پوشش عقب ماندگی جدید کنار بگذارد.
این محاسبه حتی تورم ماه های بعد، هزینه های زندگی، اجاره، خوراک، درمان، سقوط ارزش پول و افزایش احتمالی باردیگر خودرو را درنظر نمی گیرد.
بدین سبب «جبران» در این بازار، دیگر فقط با پس انداز کلاسیک دستمزد ممکن نیست؛ چون فاصله ای که تولید شده، از جنس چند ماه صرفه جویی نیست، از جنس چند سال عقب افتادن است.
بازار خودرو در یک سال گذشته، برای جوانان فقط گران تر نشده؛ مسیر رسیدن به نخستین خودرو را از نو تعریف کرده است. کوییک، دنا، ۲۰۷، ۲۰۶ کارکرده و جک J4 قرار نبود رویای لوکس باشند. این ها همان خودروهایی بودند که خیلی از خانواده ها و جوانان آنها را «گزینه حداقلی» می دانستند. ولی حال همین حداقل ها هم با جهش های میلیاردی از دسترس خارج شده اند. در چنین بازاری، جوانی که پول جمع می کرد، فقط از خودرو جا نمانده؛ از برنامه زندگی اش عقب افتاده است.

منبع:

1405/04/26
11:47:00
5.0 / 5
3
تگهای خبر: آنلاین , ارز , اقتصاد , ایران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب سنج نیوز
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵

سنج نیوز
sanjnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سنج نیوز محفوظ است

سنج نیوز

خبرگزاری سنج نیوز - در سنج نیوز، حقیقت را بخوانید ، نبض خبر