چرا مثل گذشته نمایندگان مجلس را بزازها، حلبی سازها، لحاف دوزها، لباس فروشها، کبابیها و معمارها و تشکیل نمی دهند؟

چرا مثل گذشته نمایندگان مجلس را بزازها، حلبی سازها، لحاف دوزها، لباس فروشها، کبابیها و معمارها و تشکیل نمی دهند؟ به گزارش سنج نیوز، روزنامه اطلاعات در یادداشتی ضمن اشاره به اصناف بعنوان شبگه توزیع نوشت: اصناف، شبکه سراسری و میهنیِ توزیع کالا و مایحتاج و خدمات مردم اند.



از دوحال خارج نیست، یا دولت باید تمام این شبکه کشوری را دولتی کند و توزیع را خود به صورت کامل در دست گیرد. یعنی حتی مالکیت و مدیریت یک مغازه کوچک خوار و بار فروشی در یک محله را هم خود به دست گیرد. در این صورت، دولت، تجربه ی شکست خورده ی کشورهای کمونیستی را تکرار خواهد نمود. یا باید به اصناف با چشم تماشای یک شبکه توزیعِ مردمی و متعلق به بخش خصوصی بنگرد و چنین بار سنگینی را بر دوش ضعیف و زخمی خود ننهد.
پس اگر این پدیده(وجود شبکه توزیعی و خدماتی اصناف که در طول تاریخ شکل گرفته)یک حقیقت انکار ناپذیر است، باید ابتدا این حقیقت را و نقش مثبت و منفی اش را در اوضاع و احوال کشور و در این بُرهه ی همیشه حسّاس(!) به دقت و درایت باز شناخت و نخست جایگاه اجتماعی و تاریخی اش را شناسایی کرد.
در پیش و بعد از مشروطیت، اصناف، از منظر اجتماعی، فرهنگی و سیاسی تاثیرات بس عمیق و گسترده ای در جامعه پیرامونی خود داشته اند.
درطول تاریخ بشری همیشه شهرها در جوار بازارها رشد ونمو پیدا کرده اند. در واقع وجود بازار نشان از تمدن داشته است. بازار سبب تجمیع و تمرکزِ افراد و جوامع بشری درکنار یکدیگر بوده و با ایجاد بستر مناسب، فرهنگ و اقتصاد و سیاستِ هم گون با یکدیگر را رقم زده است. ازاین رو مثالِ تاثیرگذاری اصناف وبازار در سده اخیر وکمی بیشتر را میتوان در انقلاب مشروطه مشاهده کرد. چونکه اصنافِ بازار در پیروزی انقلاب مشروطه، سهم به سزا و قابل تامل، ونقش آفرینیِ در خور توجهی را از خود به نمایش گزارده اند. حاصل آن، مشارکت حد اکثری در تعیین سرنوشت ملت انقلابی ایران بوده است. مردم در نخستین دوره مجلس شورای ملی جمعاً با ۱۵۶ نماینده و همچون با تعداد۶۰ نماینده ازتهران به مجلس شورای ملی راه یافته اند. از این تعداد ۴۲ نماینده در ارتباط با اصناف وبازار بوده است.
به معنای دیگر، کلیه صنوف همچون بزازها، زرگرها ؛ حلبی سازها ؛ بلور فروشها ؛ کلاه سازها ؛ کوره پزها ؛ سمسارها ؛ لحاف دوزها؛ میرابها؛ لباس فروشها ؛ مقنی ها (بله مقنی ها) ؛ کبابیها؛ معمارها؛ و…….. تمامی این صنوف و مابقیِ آنها هرکدام نماینده ای در مجلس شورای ملی داشته اند.
جالب اینست که نمایندگان اصناف در مجلس، فراکسیون اعتدالیون را ایجاد کردند که منش آن عقلانیت ودوری از تند روی بوده و تمامی تلاش خودرا معطوف به تصویب قوانینی می کرد که آحاد جامعه از آن بهره مند شوند. در واقع رویّه ی سیاسیِ حالا جهان را در صدو اندی سال قبل به کار برده اند.
علی ایّ حال، در باب مشارکت دردوره ششم مجلس شورای ملی میتوان گفت ۱۲ درصد از کل نمایندگان در ارتباط با اصناف وبازار بوده است. دوره هفتم ۹ درصد، دوره هشتم ۱۳ درصد، دوره نهم ۱۶ درصد، دوره دهم ۱۸ درصد، دوره یازدهم ۲۱ درصد، دوره دوازدهم ۲۲ درصد، دوره سیزدهم نیز۲۳ درصد کل نمایندگان مجلس شورای ملی از اصناف وبازاریان بوده است.
حالا در یک قیاس ساده با ۲۹۰ نماینده فعلی، حدود ۶۷ نماینده می بایست از اصناف وبازار باشد.
طی ۳۴ سال قبل هیچ نماینده ای از سوی اصناف وبازار در مرکز قانون گذاری نبوده است. این امر سبب شده که قوانینی از قبیل قانون نظام صنفی در بخش مالیات ومالیات بر ارزش افزوده و بحث قوانین تجارت و بیمه تأمین اجتماعی و امثال آن…. دارای نقایص جدی باشد، در حالیکه پرداختن به این امور از واجبات است.
واضح است که اقتصاد کلانِ هرکشور را اقتصاد کوچک وخُردِ آن می سازد و این در شرایطی است که اقتصاد خُرد در اختیار اصناف است.
درکنار تاثیرات سرمایه مادی حداکثری کشور، اصناف وبازار با وجود حدود چهار ملیون واحد صنفی و حدود ۲۵ ملیون نفوسِ وابسته ی مستقیم به اصناف، آمار معناداری را در مقابل برنامه ریزان کلان کشور عرضه می دهند. بدین معنا که هر ذهن هوشمند را معطوف به این حقیقت گسترده و سراسری خواهد نمود که حداقل بیست و پنج میلیون از نفوس کشور وابستگیِ مستقیم به اصناف دارند.
امیدوارهستیم که با این توضیحات توانسته باشیم تصویری حد اقلی از واقعیتِ وجودیِ اصناف وبازار و جایگاه آنان در ذهن مسؤلان و مدیران متبادر نموده باشیم. با عنایت به این حقیقت آیا نباید حداقل یکی دو نماینده از جانب اصناف یعنی از میان همان بیست و پنج میلیون نفر نفوسِ وابسته به اصناف، در مجلس شورای اسلامی و کمیسیون های اقتصادی مجلس بعنوان “کارشناسان تجربی” و حتی در مواردی تحصیلکرده و نظریه پرداز هم حضور داشته باشند و هنگام بحث و فحص در باب مشکلات اقتصادی و توزیعی و خدماتی، نظریات و تجربه ها و راهکارهای لازم و گره گشا و کاهش دهنده ی مشکلاتِ عموم مردم را عرضه کنند؟

21302


منبع:

1401/06/10
10:03:45
5.0 / 5
1179
تگهای خبر: اقتصاد , ایران , بیمه , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲

سنج نیوز
sanjnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سنج نیوز محفوظ است

سنج نیوز

خبرگزاری سنج نیوز