نفوذ وزرای احمدی نژاد به كابینه رئیسی؟

نفوذ وزرای احمدی نژاد به كابینه رئیسی؟ این روزها احتمالات زیادی درباره نحوه چینش کابینه رئیسی مطرح می شود؛ از احتمال حضور برخی نمایندگان تا گوشه چشم رییس جمهور آینده به وزرای دولت فعلی.



به گزارش سنج نیوز به نقل از خبر آنلاین، هرچه به روی کار آمدن دولت سیزدهم نزدیک تر می شویم بازار گمانه زنی ها در این زمینه که ابراهیم رئیسی برای سکان داری وزارت خانه های دولت سیزدهم به چه کسانی اعتماد خواهد کرد، گرم تر می شود؛ یک نفر از سهم خواهی چهره های و گروه های سیاسی می گوید، دیگری بر جوانگرایی در دولت سیزدهم تاکید می کند؛ از طرف دیگر مسئولان دفتر ابراهیم رئیسی درحال گفت و گو و رایزنی با منتقدان و اصلاح طلبان هستند.
این روزها همه از احتمالات سخن می گویند و هنوز هیچ خبر رسمی از جانب رئیسی و یارانش منتشر نشده است. بعضی معتقدند که دولت سیزدهم مملو از مدیران دولت احمدی نژاد و پایداری ها خواهد بود، دیگران می گویند دولتی تلفیقی، انقلابی و کارآمد تشکیل می شود، فارغ از دید سیاسی و جناحی به افراد. برخی هم تاکید دارند یکدست شدن حاکمیت مثبت است و همگرایی قوای سه گانه را مورد توجه دارند. ابراهیم رئیسی به دنبالِ چه کسانی است؟
«متخصص، کارآمد و انقلابی» سه خاصیت بود که سیدابراهیم رییسی در دوران تبلیغات انتخاباتی آنها را بعنوان نشانه های اعضای کابینه خود معرفی نمود و در اولین نشست خبری خود بعد از پیروزی هم ضمن تاکید بر این معیارها و حضور مستقل خود در انتخابات اشاره کرد: «من بصورت مستقل وارد میدان شده ام و از همه گروه ها و احزاب و شخصیت ها صمیمانه سپاسگزارم اما برای تشکیل دولت خودرا مقابل خدا مسئول می دانم و فقط وامدار مردمم. نگاهم در انتخاب اعضای کابینه به انقلابی بودن، کارآمد بودن، فسادستیز بودن و مردم دار بودن است.»
رییس جمهوری منتخب از رسانه ها خواست درباره کابینه آینده گمانه زنی نکنند و اصرار کرد برای چینش کابینه از سامانه ای استفاده خواهدنمود تا همه مردم بتوانند در معرفی افراد صالح به دولت آینده کمک کنند. اما این درخواست رئیسی از رسانه ها به مفهوم اختتام دادن به گمانه زنی ها به انتشار و تحلیل لیست های متنوعی از وزرا و اعضای کابینه او نبود. مسئله ای به نامِ «سهم خواهی»
از آن روزی که قاطبه جریان ها و گروه های اصولگرا در پشتیبانی از ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری قد علم کردند، زمزمه های سهم خواهی هرکدام در کابینه دولت سیزدهم به گوش می رسید؛ چه صف طویلی از نمایندگان مجلس یازدهم و چه جبهه پایداری ها که نهایتا سعید جلیلی را متقاعد کردند به نفع رئیسی کنار بروند.
از طرف دیگر نامِ احمدی نژادی ها، کاندیداهای پوششی و طیف های مختلف اصولگرایان هم مطرح است. آنچنان که از گوشه و کنار پارلمان زمزمه های کوچ و خروج از بهارستان به گوش می رسد، یکی از معاون اولی نیکزاد می گوید و دیگری از وزیر شدن قاضی زاده هاشمی. نام پایداری های مجلس همچون نبویان و ذوالنوری هم شنیده می شود. برخی وزرای احمدی نژاد هم در فهرست گمانه زنی ها برای کابینه رئیسی قرار گرفته اند.
اما بنظر می رسد مجلسی ها باید به این سفارش رهبر انقلاب که «از کوشش برای رسیدن به منصب وزارت یا پست های اجرائی پرهیز کنید.» که حدود دو ماه قبل خطاب به نمایندگان مجلس یازدهم فرمودند هم توجه نمایند، همان روزهایی که از فهرست نمایندگان مشتاق رییس جمهور شدن تنها نام امیرحسین قاضی زاده هاشمی و علیرضا زاکانی در جمع تایید صلاحیت شدگان آمده بود اما آنها پس از این سفارش رهبری بازهم در میدان رقابت باقی ماندند.
با این حال بنظر می رسد در فضای بعد از پیروزی رئیسی در انتخابات، با سفارش رهبری و موج انتقادها به سودای رسیدن به پاستور در مجلسی ها، نمایندگان از پاستورنشینی عقب نشستند و این روزها احتمال حضورشان در کابینه دولت بعد کمتر شده است.
سوی دیگر اما وزرای دولت احمدی نژاد هستند که اتفاقا تعدادی از آنها در مجلس هم حضور دارند؛ از عبدالرضا مصری نایب رییس دوم مجلس، محمد مهدی زاهدی تا شمس الدین حسینی که بعنوان یکی از گزینه ها برای حضور در کابینه آینده مطرح است.
با این حال جمع کثیری از اصولگرایان اعلام نمودند که نمایندگان مجلس نباید به دنبال حضور در کابینه باشند و ظاهرا این مساله خوشایند جناح اصولگرا نیست.
سوی دیگر ماجرا جبهه پایداری و سهم خواهی آنهاست؛ آنها در این انتخابات برای رئیسی سنگ تمام گذاشتند که با اهمیت ترین آن، پشت کردن به نامزد سنتی خود و پشتیبانی از رئیسی بود؛ البته در ظاهر. چونکه جلیلی هم نامزد پوششی برای رئیسی بود و پایداری ها احیانا با علم به این سناریو بجای این که بعد از انصراف جلیلی پشت سر رئیسی بروند از ابتدا رفتند تا منتی هم بر سر او بگذارند و دست شان برای سهم خواهی بازتر باشد.
در این میان باید پرسید جایگاه سعید جلیلی، کاندیدای محبوب پایداری ها در دولت آینده کجاست؟ برخی اخبار حاکی از این بوده که سعید جلیلی علاقه ای به کناره گیری به نفع رئیسی نداشته و با اصرار اصولگرایان مجبور به انصراف شده است. جلیلی هم بعد از انتخابات در پاسخ به این پرسش که چنانچه رییس جمهور منتخب سمتی به شما پیشنهاد بدهند، خواهید پذیرفت، اظهار داشت: در هر زمینه ای کاری از دستمان بربیاید، به همه دوستان کمک خواهیم کرد.
اما ابراهیم رئیسی با بیان موافقت خود به ادامه دادن مسیر برجام تا حدی خط و ربط دیپلماسی خود از دید سعید جلیلی را جدا کرده است. سخنگوی اسبق وزارت خارجه هم تاکید کرده که رئیسی درباب برجام ادامه مذاکرات و گفت و گو را تأیید کرده است؛ بدین سبب با این تفاسیر بعید بنظر می رسد سعید جلیلی که مخالف سرسخت برجام است جایی در دولت سیزدهم داشته باشد. وزرای روحانی به دولت رئیسی کوچ می کنند؟
از طرف دیگر احتمال حضور تعدادی از اعضای دولت حسن روحانی در کابینه رئیسی مطرح و شنیده ها حاکی از آنست که امیر حاتمی، وزیر دفاع شاید در سمت فعلی خود یعنی وزارت دفاع باقی بماند. از طرف دیگر محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی نیز همچون چهره های دولتی است که از همان روزهای اول نامش در بین کابینه احتمالی دیده می شد.
دولت حسن روحانی هم از همان روز اعلام نتایج انتخابات و پیروزی ابراهیم رئیسی با رویی گشاده به استقبال او رفت؛ محمود واعظی، رییس دفتر رییس جمهوری در این زمینه گفته است: «رئیس جمهوری و وزرا هیچ کدام نمی خواهند هیچ وزیر یا فردی را به دولت منتخب تحمیل کنند. معتقدیم کسی حق فشار و فضاسازی ندارد و رییس جمهوری منتخب باید با آزادی کامل همکاران و هر فردی را که به او اطمینان دارد، انتخاب کند». او افزود: «رئیس جمهوری فرمان داده است انتقال قدرت آرام داشته باشیم و از جانب دیگر همه اطلاعات خودرا در اختیار آقای رئیسی قرار دهیم. می خواهیم طوری عمل نماییم وقتی رییس جمهوری منتخب، دولت را تحویل گرفت به اندازه ما اطلاعات داشته باشد.»واعظی اشاره ای به هشت سال پیش کرد و طعنه ای به دولت محمود احمدی نژاد زد: «می خواهیم همکاری داشته باشیم چون سال ۹۲ کسی با ما همکاری نکرد و ما خود در پی این وزیر و آن وزیر می رفتیم و اطلاعات می گرفتیم.»
در کنار این حواشی، برخی احتمالات کمرنگ و غریب از حضور اصلاح طلبان در کابینه آینده مطرح است. احتمالی که شاید بیشتر شبیه آرزو و رویا برای اصلاح طلبان باشند. حسین مظفر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و فعال سیاسی اصولگرا نیز در این زمینه تاکید دارد: «بسیاری از اصلاح طلب های ما اصولگرا هستند و بسیاری از اصولگراهای ما اصلاح طلب هستند و اینطور نیست که همه اصلاح طلبان بی دین باشند و همه اصولگرایان متحجر و عقب مانده باشند. ما اصلاح طلب اصولگرا یا اصولگرای اصلاح طلب زیاد داریم. نگاه آقای رئیسی باید اینطور باشد که کسانی که دل در گرو نظام دارند و ارزش های نظام و قانون اساسی و نظام ولایی را قبول دارند باید مورد استفاده قرار گیرند.»
با این وجود بعید بنظر می رسد رئیسی حتی بر فرض تشکیل دولت فراجناحی تمایلی به حضور اصلاح طلبان در کابینه اش داشته باشد.
۲۷۲۱۴

1400/04/18
14:27:13
5.0 / 5
741
تگهای خبر: آنلاین , اصلاح طلبان , اصولگرایان , برجام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲

سنج نیوز
sanjnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سنج نیوز محفوظ است

سنج نیوز

خبرگزاری سنج نیوز